Polnjeni paradižniki z gobovo omako
Nakupovalni listek
Paradižnik je priljubljena sestavina večine solat, hkrati pa tudi priloga oz. sestavina v marsikateri jedi. Kaj pa kot glavna jed? Tu pa se ne pojavljajo prav velikrat, vsaj ne v naši kulturi. Napolnite paradižnike ter presenetite svoje goste s tem preprostim receptom (recept je tudi priljubljen med najmlajšimi)
Prvi korak: Priprava paradižnikov Paradižnikom odrežite vrh (kapo) in jih s čajno žličko izdolbite (z malimi paradižniki boste imeli malo več dela, a so nam bolj všeč, saj jih tako »lahko« pojeste več). Malenkost jih posolite, medtem pa pripravite nadev. NAMIG: vsebina paradižnika je odlična za različne paradižnikove omake, dodatek k drugim omakam itd. |
Naslednjič kuhajte in uživajte brezplačno!S sklenitvijo dopolnilnega preko našega portala dobite: |
Drugi korak: Priprava file za paradižnike
Na olivnem olju prepražite čebulo in dodate 3 stroke česna. Toast narežite na manjše kocke, prelijte z mlekom in dodajte riban sir. Premešajte in dodajte ohlajeno čebulo in česen ter žlico kisle smetane in začinite s polovičko muškatnega oreščka (dodatna sol ni potrebna, saj je navadno dovolj slan že sam sir). Masa mora biti kompaktna in sočna (po potrebi dodajte še malo mleka).
NAMIG: Mi smo uporabili pirin toast in si tako prihranili nekaj kalorij – okus se praktično ne spremeni. Kdor prisega na bel toast pa z lahkoto uporabi belega.
Na olivnem olju prepražite čebulo in dodate 3 stroke česna. Toast narežite na manjše kocke, prelijte z mlekom in dodajte riban sir. Premešajte in dodajte ohlajeno čebulo in česen ter žlico kisle smetane in začinite s polovičko muškatnega oreščka (dodatna sol ni potrebna, saj je navadno dovolj slan že sam sir). Masa mora biti kompaktna in sočna (po potrebi dodajte še malo mleka).
NAMIG: Mi smo uporabili pirin toast in si tako prihranili nekaj kalorij – okus se praktično ne spremeni. Kdor prisega na bel toast pa z lahkoto uporabi belega.
Tretji korak: Polnjenje paradižnikov
Z maso napolnite paradižnike, pokrijte s »kapo« paradižnikov ter pecite 30-45 min pri 180 stopinjah C.
Z maso napolnite paradižnike, pokrijte s »kapo« paradižnikov ter pecite 30-45 min pri 180 stopinjah C.
Četrti korak: Gobova omaka
Priprava omake je sila preprosta. Najprej očistite šampinjone in jih narežite na rezine. Čebulo prepražite v ponvi ter dodajte narezane šampinjone. Vse skupaj posolite in začinite ter pražite približno 5 minut (da spustijo večino vode). Nato zalijte s smetano za kuhanje ter kuhajte še okoli 10 minut, da se omaka rahlo zgosti.
POMEMBNO: Gob nikoli ne umivajte z vodo, ampak jih očistite z rokami in nožem. Kjer se ne da dobro očistiti raje previdno obrežite
Priprava omake je sila preprosta. Najprej očistite šampinjone in jih narežite na rezine. Čebulo prepražite v ponvi ter dodajte narezane šampinjone. Vse skupaj posolite in začinite ter pražite približno 5 minut (da spustijo večino vode). Nato zalijte s smetano za kuhanje ter kuhajte še okoli 10 minut, da se omaka rahlo zgosti.
POMEMBNO: Gob nikoli ne umivajte z vodo, ampak jih očistite z rokami in nožem. Kjer se ne da dobro očistiti raje previdno obrežite
Končni korak: Na krožnik!
Na vsak krožnik previdno (saj so vroči, direktno s pečice) položite 2 polnjena paradižnika. Na krožnik dodajte tudi omako, tisti bolj lačni pa si vzemite še kos kruha. 2-3 paradižnika bosta zadostovala za 1 osebo (še posebej, če si bo pomagala s kruhom). Zraven se lepo prileže belo vino.
Na vsak krožnik previdno (saj so vroči, direktno s pečice) položite 2 polnjena paradižnika. Na krožnik dodajte tudi omako, tisti bolj lačni pa si vzemite še kos kruha. 2-3 paradižnika bosta zadostovala za 1 osebo (še posebej, če si bo pomagala s kruhom). Zraven se lepo prileže belo vino.